Orörda villan från 1905

360 graders panorama


En makalöst orörd villa med originalinredning från 1905. Huset såldes under 2014 och jag var med på visning för spekulanter. Vad som inte syns i panormat är att huset egentligen var så fullpackat med folk att man knappt kunde ta sig fram. Delbilderna till panoramat är tagna när det blev en tom fläck åt ett visst håll. (85 bilder, HDR + focus stacking).

Flera rum har vackra originalmöbler och det finns många fina delar av huset jag inte hann fotografera (som köket, skafferiet och tvättstället) men den sammanbindande trapphallen sammanfattar husets själ bra. I all sin blygsamhet uppvisar rummet en nivå på byggande som är så överlägsen allt vad de stora byggbolagen presterar idag att man börjar skämmas som människa över hur illa vi förvaltat tidigare generationers kunnande.

Det finns flera häpnadsväckande detaljer i panoramavyn:

 • Marmoreringen / ådringsmålningen på väggarna. En byggnadsarbetare berättade om hur den sista mannen på firman som kunde hantverket gick i pension. Sedan stod man utan och insåg att det finns ingen som kan ta över. Ådringsmålning är inget man kan lära ut. Det är något äldre tiders hantverkare gradvis bemästrade under åratals lärlingskap. Hur man fick gå minst tre år med enklare uppgifter och bara iakttaga hur andra arbetade. Därefter kunde man börja prova själv och ta sina första stapplande steg som ådringsmålare.

 • Fönsternischen som på ett genialiskt sätt likt Oscar Reuterswärds omöjliga figurer förvandlar två till en och smyger in i väggen.

 • Den väggfasta soffan som med precision följer väggens välvning.

 • Vägglampan med månne lätt nautiskt inspirerat motiv i mödosamt arbetat järnsmide ser ut som något från en annan civilisation. (På sätt och vis var det ju det).

 • Säkringscentralen utgörs av en marmor- / skiffertavla med individuellt monterade säkringshållare gänga III, innan SEF-centralerna introducerades på 1910-talet (SEF = Svenska Elektricitetsverksföreningen). Den är placerad på andra våningen ty här kom strömmen uppifrån inkomande luftledning via vinden - alls icke någon jordkabel.

 • Fasspontpanelen - en självklarhet i gamla tiders byggande.

 • Trappräckets kontursågning. Som ovan.

  Det var egentligen inget särskilt med huset. Det var nog inte så märkvärdigt för sin tid. Det uppseendeväckande borde egentligen vara att inget byggs så idag.

  Idag har vi gjort oss så beroende av globala kommunikationer att hela samhället skulle gå i kris med hungersnöd och upplopp inom några dagar om matleveranserna upphörde. När den här villan byggdes var nästan allt lokalproducerat. I källaren finns en bakugn (Höganäs eldfast tegel) där man bakat sitt eget bröd. Observera att även insidan av luckorna är ornamenterad... (misstänker att logotypen AM står för Ankarsrums Bruk).

 • Bilder