Nilsböle kraftverk byggdes 1917-1918 med anledning av kristidens behov
av energi och bristen på lysolja och kol. Driften lades ned 1962.
Det mesta av interiören är intakt sedan nedläggningen 1962 men inte mycket härrör från uruppförandet. Både kontrolltavla och generator har bytts, men även den befintliga utrustningen är idag ålderstigen (1935) och av historiskt intresse. I princip den sista originalinstallationen från 1918 återfinns i det i övrigt tomma utledningstornet där en bred facett-ornamenterad fotlamphållare i porslin stoltserar på en av träväggarna. Övriga äldsta elinstallationer är sannolikt från tiden kring 1935 (90°-vinklad globarmatur i porslin, utvändigt en SEV-skärm av "Stockholms Elektricitetsverks modell"). Ett rum är modernt inrett till kontor. Maskineriet är i fint körbart skick. Enda problemet är i princip intagstuben av järn, som bör bytas. Stort tack till Roland Wennberg för tillträde trots tidsbrist! På nedanstående adress finns en högskoleuppsats om kraftverket och byn av Margareta Sunnegårdh: Nilsböle kraftverk Nedan följer ett koncentrat av uppsatsen, som i övrigt placerar in kraftverket i bygden. Nilsböle kraftverk-Ett bykraftverk i kulturgeografisk belysning.av Margareta Sunnegårdh (1997)
Uppsats i Geografi B 20p VT 1996
HistoriaNils Johansson, född 1902, intresserade sig tidigt för det elektriska och blev så småningom elektriker och anlitades för elreparationer både i kraftverket och runt omkring i bygden. Under 1950-talet skötte han också övervakningen av verket. Ett signalsystem i hemmet visade när något behövde åtgärdas i kraftverket. Det har berättats att Petter Norman, som var en av de första som jobbade på kraftverket, ofta även sov över där. Han bodde där i så stor omfattning att han skrevs i Liden medan fru Laila, som bodde på den gemensamma gården, var skriven i Indal. Gränsen gick däremellan. Kraftverket byggdes för att förse byn och eventuellt näraliggande byar (mellan Säter och Sillre) med elektricitet. Det rådde en allmän elektrifieringshausse runt om i byarna. Fanns bara ett vattendrag med tillräcklig fallhöjd, så fanns där också snart ett kraftverk. När det gäller elektrifieringens utveckling i bygden, var det ända in på 30-talet huvudsakligen till belysning som strömmen användes. I Nilsböle fanns under 20- och 30-talet glödlampor, men annars inga elektriska apparater. Lönsamheten för bykraftverket var länge tillfredsställande, trots stora investeringar i en regleringsdamm vid tubintaget 1930 och nytt maskineri 1935. År 1945 toppades produktionen hittills med 685 Mwh/år. Fram till 1942 drevs kraftverket av Nilsböle El-Aktiebolag, med aktierna spridda bland byborna. Något direkt vinstintresse fanns inte. Bolaget drevs som ett kooperativ, vilket låg i tiden. Därefter övertogs större delen av ägandet av Hammarforsens kraftaktiebolag, och senare av Bålforsen AB. 1986 överläts kraftverket till nuvarande ägaren Roland Wennberg. 1949 utredde Hammarforsens Kraft AB huruvida en halvautomatisering av Nilsböleverket skulle vara lönsam eller ej. En halvautomatisering innebar att stationen delvis skulle kunna vara obemannad och stoppa automatiskt vid svårare fel. Signal avgavs till stationsvakten vid störningar i driften. 1953 genomfördes så halvautomatiseringen, men den heltidsanställde maskinisten Anton Norman (Petter? Petters son? /JE) jobbade ännu kvar en tid, då stora reparationsarbeten med bl a tuben måste göras. Den fallfärdiga maskinistbostaden revs så småningom. Kraftverkets sista epokEtt citat från ovannämnda utredning får illustrera hur man såg på småkraftverken för 35 år sedan: Den goda kraftbalans som nu råder och som kan förväntas under de närmaste åren för såväl Hammarforsen som för landet som helhet aktualiserar en ny genomgång av småkraftverkens lönsamhet (---) För några av småkraftverken kan det mycket väl visa sig lämpligt med 'planerad vanskötsel', det vill säga att kraftverken, så länge rimliga säkerhetskrav uppfylls, får stå och snurra utan att bli nämnvärt omskötta." Samma år lades driften vid Nilsböle kraftverk ned. Att kraftverket lades ned, efter 54 år i drift, kan förklaras av Indalsälvens fullständiga utbyggnad och utvecklingen mot stordrift. FramtidÄnnu idag skulle kraftverket kunna göra byn självförsörjande på el.
KraftverketKraftverkets produktion har i genomsnitt legat på 345 000 kWh/år. Effekten var till en början 100 kW. 1935 installerades nytt maskineri och effekten höjdes då till 160 kW. Generatorspänningen var 400 V (växelström). Vattenförbrukning 0,2 m3/s. Kraftverksbyggnaden beskrivs av Lasse Brunnström (1995) som påminnande om en "lantlig frikyrka av det påvraste slaget", där maskinhusets nationalromantiska stil, med stugidealet som förebild, förstärks av det iögonfallande utledningstornet. Detta torn fungerade också som ventilationsanordning, då temperaturen i maskinhallen kunde bli mycket hög. Maskinhusets färg blev även den tidstypisk, dvs röd med vita knutar. De naturliga förutsättningarna
Litteratur |
|