Nyhamns cellulosafabrik

Exteriör

En hjärtknipande vacker sommarkväll befann jag mig i det ungefär hundra år gamla tornet vid Nyhamns cellulosafabrik där ett steg skiljer liv från död. Har aldrig känt mig så levande.

Tornet är utrivet och har inte använts på länge (enligt uppgift sedan 1960-talet) men några spår från våra förfäder kan man ännu se. En kvarstående massakokare från 1910-talet sträcker sig genom våningsplanen. Golvet har flera meter stora hål efter tidigare utrustning. Decenniers vattenskador gör sig påminda och betongen börjar vittra. Man kan säga att tornet har tre sektioner varav en upptas av massakokaren och trapporna, en utgörs av ett schakt utan våningsplan och en där vi befinner oss nu. Man ser spår efter en hiss i nordvästra hörnet där golvplanen är genombrutna av ett hisschakt. Hissmaskinrummet överst är tyvärr tomt (jag tog mig dit med medhavd stege för att kolla). I taket sitter Gebe-armaturer från Sieverts Kabelverk av tidig modell från 1920-talet, försedda med ovanliga emaljskärmar.

Området är svårt förorenat och härjat av vandaler. Under en av pyromanbränderna 2012 antändes yttertaket och tornet är sedan dess blott en spillra av sin forna glans. Det är därför himlen syns genom takhålen på bilderna. Komplicerade ägarförhållanden har gjort att byggnaderna blivit kvar men planen är tyvärr att riva under kommande år. Jag skulle önska att man sparade tornet som en fyrbåk för traktens tidiga industri. Industriminnet Svartvik mittemot Svartviksfjärden är ett industriminne "light". Herrgård, vattentorn och smärre trälängor med café är barnvänligt och trevligt. Men av den "tunga" industrin från 1900-talet återstår bara en tillbommad byggnad. Tendensen är typisk: Först river man fabriksbyggnaderna, sedan deklarerar man området som industriminne och sätter upp skyltar med historiska foton när man knappt har något kvar att visa upp. I Nyhamn har man fortfarande chansen. Spola rent väggarna, bila bort ett par cm av golven, skicka iväg jorden på tvätt och restaurera murningen. Det finns massor av arbetslösa som kan hjälpa till. Tornet som tronar i grönskan är magnifikt och läget mittemot turistmagneten Svartvik kunde inte bli bättre. Traktens tjusigaste byggnad bara väntar på att bli observatorium, museum, sportanläggning, hotell, bystuga eller vad som helst. Turistfärja från Svartvik? Kalas!

Jag har många bilder samt räddade ritningar från Nyhamn som väntar på publicering.

360 graders panorama

Projektioner


Transverse mercator


Stereografisk 1


Stereografisk 2