Stockholms gasverk Värtagasverket - gasklocka 4

360 graders panorama

En blick upp mot himlen inuti gasklockan ger en nästan sakral känsla när man föreställer sig hur generationer av arbetare jobbat för vår välfärd, på sin väg mot ljuset...

Gasklocka 4 byggdes 1931-1932. Den konstruerades av MAN i Tyskland och monterades av AB Landsverk. Den är en torrgasklocka till skillnad mot de tidigare som är "våta" (vattentätade) teleskopgasklockor. Gasen lagrades under en kolv som steg och sjönk inuti gasklockan allt eftersom gas producerades och förbrukades. Kolven tätas mot ytterväggarna med stenkolstjära som i en konstant cykel pumpades upp till kolvens kanter och fick sippra ut längs innerväggarna.

Gasklockan är nu tömd och kan för första gången på 80 år på allvar studeras inifrån. När man ser den grå utsidan är det svårt att ana hur obeskrivlig, surrealistisk, futuristisk miljön på insidan faktiskt är. Om folk visste... Den är verkligen en egen värld. Allting är dunkelt rött. En blick upp mot taket är oförglömlig. Himlaljuset bildar fantastiska mönster som en vacker "stjärnhimmel" när det speglas mot de facetterade väggarna, blanksvarta av stenkolstjära. Ekot tar många sekunder att ebba ut. Om en person på toppen ska kommunicera med någon på botten, går gränsen för att kunna uppfatta vad som sägs ungefär vid en stavelse per fyra sekunder! När man går i trappan, bildar alla ljud ett wobblande eko som slår emot en från alla håll med 1/6 sekunds fördröjning. Man befinner sig i en pulserande "bubbla" av studsande ljud samtidigt som himmel, mark och horisont upphävts och allt känns psykedeliskt.

Gasklockan kommer enligt planerna tyvärr att rivas och ersättas av ett runt bostadshus med samma diameter men givetvis ännu högre. Helst skulle man naturligtvis bevara gasklockan istället. Det går nämligen alldeles utmärkt. I Tyskland gjorde man det när Gasometer Oberhausen blev utställningshall.
Gasometer Oberhausen - officiell website
Gasometer Oberhausen - Wikipedia

Är det verkligen för mycket begärt av Stockholms Stad att göra något liknande? Gasklockan är en av två i Sverige. Den andra, något lägre, står i Göteborg och är OCKSÅ rivningshotad! Den utgjorde inspelningsplats för Andreas Johnsons musikvideo "Glorious" men saknar den fällbara trappan i centrum som finns kvar i Stockholm. Pricken över i.

Ett alternativt förslag har förts fram, vilket går ut på att göra ett rymdcenter - Christer Fuglesang Space Center!
Stockholm Skyline - Kulturminnesmärk Värtagasverket och dess speciella bebyggelse (Ann Lindegren Westerman, Arkitekt AIS, TeknDr.)
rymdcenter.se
"Gör gasklockorna till ett rymdcenter" (DirektPress)

Projektioner


Rectilinear, upp


Mercator


Stereografisk. Ut och in, cirklar i cirklar


Rectilinear spegelsal


Rectilinear, falskt perspektiv


Rectilinear, falskt perspektiv 2

Övriga bilder