Kapslad vridströmbrytare i bakelit, CAW

Dessa strömbrytare monterades under (minst) 1930-50-talen i snart sagt varje källare och garage, och hänger med än där de tillåtits sitta kvar. De har fin mekanisk-elektrisk kvalitet, vilket bidrar till deras långa livstid.

Skinande blanka exemplar i nyskick kan fortfarande hittas i garage, källare, vindar, trappor, mm - förutsatt att huset inte renoverats. Då kan man å andra sidan vara säker på att de ersatts av en fyrkantig vippknapp. Höljet på de exemplar som sitter utomhus åldras däremot snabbt av sol och vatten. Det tar bara något år men skillnaden är naturligtvis endast kosmetisk. Kontakten är droppsäker.

Samma modell började tillverkas i vit plast(?) under 1960-talet(?).

Tillverkad av CAW vilket står för Caspar Arnold Winkhaus, Carthausen (Westfalen) (Casp. Arn. Winkhaus) alltså en tysk tillverkare och har inget med CEWE (Charles Westerberg) att göra. Faktiskt är firman still going strong och tillverkar fortfarande kvalitativa vridströmbrytare.


Installerad under 1930-talet (troligen).

(T.h. isärtagen)

Nyinstallerad 1947-1949.

Vridreglaget är inte fast förbundet med den roterande kontakten utan har en fjädrande "kardankoppling" som tillsammans med det roterande elementets snäpplåsning ger hysteres och en snabb och gnistfri omkoppling. Det är alltså omöjligt att medvetet ställa brytaren i ett mellanläge. (Få moderna kontakter mäter sig med det).

Se även strömbrytare inomhus

Många modeller finns och kommer på bild så småningom.

Besök också Per Wendts elhistoriska samlingar som innehåller många fler modeller.